فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال یکم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهار مرآت، رخشاد حجازی* صفحات 61-69
    در تحقیق حاضر ارزش گذاری اقتصادی پارک قیطریه با استفاده از روش هدانیک انجام گرفته است. به این منظور، 19 متغیر که قابل تفکیک به سه دسته کلی متغیر های فیزیکی، متغیر های همسایگی و متغیر های محیطی هستند، در نظر گرفته شده و 41 واحد مسکونی در شعاع موثر اطراف این بوستان به عنوان نمونه انتخاب شده و با توجه به متغیر های در نظر گرفته شده بررسی شدند. نتایج به دست آمده از این مشاهدات در نرم افزارEviews10 تجزیه و تحلیل شده و یک مدل رگرسیونی به روش حداقل مربعات معمولی یا OLS برآورد شد. از 19 متغیر بررسی شده، 7 متغیر مساحت زیربنا، عمر بنا، تعداد واحد کل، داشتن پارکینگ، فاصله تا مراکز تفریحی، فاصله تا فروشگاه ها و میادین و فاصله تا بوستان قیطریه از سطح معناداری خوب، یعنی کمتر 05/0 یا 5 درصد داشتند. در بین متغیر های فیزیکی داشتن پارکینگ و از بین متغیر های همسایگی، فاصله تا پارک قیطریه به ترتیب با مقادیر عددی 66/0 و 26/0 بیشترین ضریب همبستگی را به خود اختصاص دادند. در بین متغیر های معنادار مساحت زیربنا، تعداد واحد کل و داشتن پارکینگ با متغیر وابسته یعنی قیمت واحد مسکونی رابطه مستقیم و عمر بنا، فاصله تا مراکز تفریحی، فاصله تا فروشگاه ها و میادین و فاصله تا پارک با قیمت واحد مسکونی رابطه معکوس داشتند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، ارزش گذاری اقتصادی، مدیریت محیط زیست، هدانیک
  • سید رضا زکی زاده، زهرا عزیزی*، سعید صادقیان صفحات 70-79

    در نقشه برداری زمینی برای تهیه کاداستر مناطق شهری، با دستگاه گیرنده متحرک، قطعات املاک طبق قانون جامع حد نگار، تعیین مختصات می شود. سپس، نقشه کاداستر تهیه شده و بعد از تثبیت، سند صادر می‏شود. تهیه این نقشه‏ها به دلیل مشکلاتی مانند اختلاف های ملکی، مسایل قومی و فرهنگی، مناطق صعب‏العبور و خطرناک که مراجعه مستقیم به محل ملک وجود ندارد، مشکلات فراوانی دارد. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف مقایسه روش فتوگرامتری پهپادی با نقشه‏برداری زمینی انجام شد. تصویربرداری توسط پهپاد Phantom4 از بافت مسکونی به مساحت 12 هزار مترمربع با ارتفاع پرواز 80 متر با پوشش طولی و عرضی 80 درصد انجام شد، طراحی و تعیین مختصات نقاط کنترل شامل 12نقطه توسط گیرنده متحرک GNSS/RTK با استفاده از شبکه شمیم صورت گرفت. مثلث بندی و محاسبات فتوگرامتری در محیط نرم افزار Agisoft، عملیات تبدیل و تعیین مختصات گوشه‏ها در Leica و ویرایش‏های بعدی در Bentley انجام شد. طول‏های املاک به روش فتوگرامتری پهپاد با طول‏های سندی استخراج شده از بانک جامع کاداستر با استفاده از آزمون T بررسی و اختلاف معناداری نداشتند. همچنین از نظر دقت، زمان و هزینه با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد روش پهپاد فتوگرامتری با توجه به میزان خطا برای نقاط کنترل (RMSE: X=3.51,Y=4.94, Z=0.60cm) و نقاط چک (RMSE: X=3.87 ,Y=5.75 Z=2.38cm) دقت لازم برای تهیه نقشه 1:500 را دارد. همچنین، هزینه فتوگرامتری پهپاد 25 درصد هزینه برداشت زمینی و زمان صرف شده در فتوگرامتری پهپاد 31 درصد زمان برداشت زمینی بود. براساس نتایج روش فتوگرامتری پهپاد در خصوص هزینه و زمان هم نسبت به روش زمینی به صرفه بود.

    کلیدواژگان: پهپاد فتوگرامتری، نقشه کاداستر، سامانه شمیم
  • امیرحسین پورجوهری* صفحات 80-91
    کلان‏شهر تهران، به علت استقرار تعداد زیادی از واحدهای اقتصادی از بزرگ‏ترین قطب‏های فعالیتی کشور محسوب می‏شود. با وجود اهمیت این واحدهای کسب‏وکار در رشد و توسعه اقتصادی، اشتغال‏زایی و درنهایت، بهبود و افزایش رفاه شهروندان، نه‏تنها جایگاه این واحدها در نظام اقتصادی همچنان محدود و بدون تعریف مشخص باقی‏مانده، بلکه در اسناد مرتبط با توسعه شهری تهران نیز، رویکردی جامع نسبت به آن‏ها اتخاذ نشده است. به‏ بیان ‏دیگر، در اسناد شهری، از جمله طرح جامع و طرح تفصیلی شهر تهران به‏عنوان مهم‏ترین اسناد بالادستی توسعه کلان‏شهر تهران، جایگاهی برای فعالیت‏های کسب‏وکارها به‏طور عام و کسب‏وکارهای کوچک تولیدی و خدمات فنی به‏طور خاص در نظر گرفته نشده است. از سوی دیگر، مراجع قانون‏گذار در سطح ملی، با تدوین و تصویب قوانین و مقررات، به لزوم بهبود فضای کسب‏وکار برای توسعه کسب‏وکارهای کوچک اشاره می‏کنند. بر این اساس، تغییر رویکردهای کلان اقتصادی و افزایش گرایش به سمت توسعه کسب‏وکارهای کوچک در کشور، مستلزم نگاهی نوین، دانش‏بنیان و متکی برافزایش ارتباطات و تعاملات واحدهای کسب‏وکار با نهادهای حاکمیتی است. بر این اساس، در این مطالعه با بررسی عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار بر موضوع توسعه کسب‏وکارها در شهر تهران، روندها و عدم قطعیت‏های موضوع شناسایی‏ شده است که درنهایت، به ارایه چهار سناریو منجر شد. بررسی‏ها نشان داد هریک از سناریوها مبتنی بر اوضاع فعلی کشور امکان‏پذیر است و بر این اساس، نمی‏توان به‏طور قطع در ارتباط با آینده پیش روی کسب‏وکارهای کوچک اظهار نظر کرد. اما می‏توان با ارایه راهبردهایی که در همه سناریوها امکان تحقق دارند، تصمیم هایی را برای بهبود فضای کسب‏وکار در شهر تهران اتخاذ کرد.
    کلیدواژگان: توسعه، کسب وکار، فضای کسب وکار، آینده پژوهی، سناریوسازی
  • مهدیه امیدی حسین آبادی، قادر احمدی* صفحات 92-105

    مسکن یکی از نیازهای اولیه و اساسی انسان است که توجه به نحوه تامین نیاز به مسکن، کیفیت مسکن، دسترسی به مسکن مناسب و قابل زندگی برای تمامی اقشار جامعه از مهم ترین اهداف انواع برنامه های شهری بوده و از بحث های جدی در رویکرد کیفیت زندگی محسوب می شود. از انواع الگوهای مسکن، الگوی بلندمرتبه سازی هست که در دهه های اخیر به طور جد در دستور کار مدیریت شهری قرارگرفته است و در صورت عدم برنامه ریزی و مدیریت اثرات آن، می تواند کیفیت زندگی ساکنین را تحت الشعاع خود قرار دهد. هدف این پژوهش، مطالعه رابطه کیفیت زندگی با الگوهای تراکمی توسعه عمودی مسکن و ارزیابی اثرات تراکم بر ابعاد، معیارها و شاخص های کیفیت زندگی در ناحیه 3 منطقه 22 شهر تهران است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی است. برای دستیابی به اهداف و پاسخ به سوالات از آمار توصیفی، آزمون تی تک نمونه ای و همبستگی اسپیرمن در نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج نشان می دهد کیفیت در الگوی تراکم کم با میانگین 26/3 نسبت به سایر الگوها دارای وضعیت قابل قبولی است. از مهم ترین نتایج آزمون اسپیرمن، همبستگی مولفه تراکم باکیفیت زندگی منفی (83/0- = r) محاسبه شد و اثبات گردید با افزایش تراکم، کیفیت زندگی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: الگوهای تراکم، توسعه عمودی، مسکن، کیفیت زندگی، کلان شهر تهران
  • الهه پیشگر، علیرضا محمدی* صفحات 106-118
    افزایش قیمت مسکن در طی دهه اخیر به یکی از مشکلات حاد در کلان شهر تهران، تبدیل شده است. از این رو، بررسی تغییرات قیمت ها و وضعیت نماگرهای این بخش برای تحلیل و انتخاب راهکارهای برون رفت از این مسیله، ضروری به نظر می رسد. هدف این تحقیق، بررسی تغییرات نماگرهای زمین و مسکن در کلان شهر ‏تهران طی دوره 1388 تا 1398 می باشد. از روش اسنادی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. رویکرد تحقیق توصیفی تحلیلی است و نماگرهای استفاده شده، از آمار رسمی کشوری طی یک دهه (1398-1388) استخراج و تحلیل شده اند. برای انجام تحلیل ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. محاسبه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین شاخص های بخش مسکن و نرخ تورم عمومی همبستگی وجود دارد که در این بین قیمت هر متر مربع زمین با تورم همبستگی بالایی وجود داشت. یافته های این تحقیق نشان می دهند، افزایش ناگهانی قیمت ها از سال 1392 شروع و در 1398 به اوج رسیده است. در نتیجه عوامل متعددی از جمله تحریم های بین المللی، فقدان سیاست های مناسب به حاد شدن مسئله مسکن، دامن زده اند.
    کلیدواژگان: نماگرهای جمعیتی مسکن، نماگرهای اقتصادی مسکن، نماگرهای کالبدی مسکن، کلان شهر تهران
  • حسین یوسفی*، فرهاد محبتی، سعید شاه حسینی، مهسا موسوی، صدیقه احمدی صفحات 119-126

    به کارگیری انرژی های نو و تجدید پذیر بویژه انرژی خورشید، این منبع لایزال الهی به دلیل دریافت آسانتر و در دسترس بودن آن، در طی سال های اخیر بیشتر مورد توجه دانشمندان و دانشجویان مرتبط با رشته های انرژی قرار گرفته است. روش های گوناگونی برای استفاده از این انرژی پاک و لایزال الهی وجود دارد، اما گرم کردن آب با استفاده از آبگرمکن های خورشیدی، شاید از آسان ترین و اقتصادی ترین روش های موجود باشد. در این تحقیق با در نظر گرفتن تورم و ارزش زمانی سرمایه، بررسی های اقتصادی برای دوره بازگشت سرمایه جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی به جای انواع گازی آن در ساختمان های مسکونی شهر تهران صورت گرفته است. در ابتدا تحلیل اقتصادی با در نظرگرفتن پرداخت همه هزینه های جایگزینی توسط ساکنان در یک ساختمان مسکونی بررسی گردید. سپس اجرای طرح جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی توسط دولت از طریق سوبسید وزارت نیرو محاسبه شد. پس از بررسی استراتژی های مختلف جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی به جای آبگرمکن های گازی موجود و با توجه به اهمیت بحث های اقتصادی و محیط زیستی، جایگزینی آبگرمکن ها توسط شهروندان به دلیل مسایل مالی و طولانی بودن دوران بازگشت سرمایه (سال نهم)، در عمل غیرممکن است. از سوی دیگر با توجه به کاهش تولید آلاینده های هوا و گازهای گلخانه ای (به ویژه 2CO) و توانایی صادرات گاز صرفه جویی شده به کشور های همسایه، استراتژی پرداخت هزینه های اولیه توسط وزارت نیرو دارای صرفه اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: آبگرمکن خورشیدی، اقتصاد، محیط زیست، بازگشت سرمایه
|
  • Bahar Merat, Rokhshad Hejazi * Pages 61-69
    In this research, the economic valuation of Qeytariye Park was carried out using the hedonic method. For this purpose, 19 variables that can be classified into three general categories of physical variables, neighborhood variables, and environmental variables are considered, and 41 residential units are selected as an example in the effective radius around this park and were reviewed according to the variables mentioned. The results obtained from these observations were analyzed in Eviews 10 software and a regression model was estimated using the ordinary least squares or OLS method. 7 variables out of 19 considered variables had a coefficient value under 0.05 or %5: The flat area, the age of the apartment, the total number of units, the existence of parking lots, the distance from amusement park/centers, the distance from the closest grocery stores, and the distance from Qey-tarieh Park. The existence of parking lots among physical variables and the distance from Qeytarieh Park among neighborhood variables had the highest coefficient values of respectively 0.66 and 0.26. Among the purposeful variables, the flat area, the total number of units and the existence of parking lots had a direct relation with the dependent variable; and the age of the apartment, the distance from recreational centers, the distance from the closest grocery stores, and the distance from Qeytarieh Park had an indirect relation with the residential units’ prices. ©2020 Urban Economy. All rights reserved.
    Keywords: Economics, Economic valuation, Environmental management, Hedonic
  • Seyedreza Zakizadeh, Zahra Azizi *, Saeed Sadeghian Pages 70-79

    In organizations like ‘The organization Registration of Documents and Estate’ that users need update and precise Information of varieties of land properties, traditional surveying cannot meet the today’s needs. This research with the aim of assessing and comparing land surveying method by using of UAV photogrammetry has done. For this purpose, imaging by UAV Phantom4 pro V2 from residential context in the height of 80 meter, with the length and width of 80% designed and then coordinates’ determination of land surveying control points including 12 points (6 control points and 6 check points) by the GNSS/RTK rover, which has done with the help of Shamim Network. Triangulation and photogrammetry computation in Agisoft (photoScan) environment and transformation operation and coordinates’ determination of properties vertex (map preparation) is done. Length of the property sides achieved by UAV photogrammetry method along with deeds lengths are extracted from Comprehensive Cadastral Database and compared in terms of precision, time and cost and the results show that the use of UAV photogrammetry method not only has a good precision and low amount of error for control points (RMSE: X=3.51,Y=4.94, Z=0.60cm) and check points (RMSE: X=3.87 ,Y=5.75 Z=2.38cm) but also are suitable for preparation of 1:500 map. Additionally, according to the achieved results the cost of UAV photogrammetry is 25% of land determination coordinates and the time devoted to UAV photogrammetry is 31% of the time of land determination coordinates. Therefore, UAV photogrammetry method in terms of cost and time is also cost effective.

    Keywords: UAV photogrammetry, Cadastral Map, Shamim System
  • Amirhosein Pourjohari * Pages 80-91
    The metropolis of Tehran is one of the largest centers of businesses in the country. Despite the importance of these units in economic growth and development, job creation and ultimately improving and increasing the welfare of citizens, not only the position of these units in the economic system remains limited and without a clear definition, but also in related documents there is not a comprehensive approach about that. On the other hand, the legislature at the national level; By drafting and approving laws and regulations point to the need to improve the business environment in order to develop small businesses. Accordingly, changing macroeconomic approaches and increasing the tendency to develop small businesses in the country, requires a new ,knowledge-based, approach relies on increasing the connections and interactions of business units with government institutions. In this study, by examining the internal and external factors affecting the issue of business development in Tehran, the trends and uncertainties of the identified issue have been identified, which ultimately led to the presentation of four scenarios. Studies have shown that each of the scenarios is possible based on the current situation in the country, and therefore it is not possible to predict on the future of small businesses. But by presenting strategies that are feasible in all scenarios, decisions can be made to improve the business environment in Tehran.
    Keywords: Development, Business, business environment, Future Study, Scenario
  • Mahdiyeh Omidihosseinabadi, Ghader Ahmadi * Pages 92-105

    Housing is one of the basic needs of the human being. Considering how to provide housing, housing quality, affordable and affordable housing for all segments of society is one of the most important goals of a variety of urban programs and is considered as a serious discussion of the quality of life approach. Of the various types of housing patterns, there is a pattern of retrofitting that has been seriously addressed in the urban management agenda in recent decades, and if it does not plan and manage its effects, it can overwhelm the quality of life of the inhabitants. The purpose of this study is to study the relationship between quality of life and compression patterns of vertical housing development and evaluate the effects of density on the dimensions, benchmarks and indicators of quality of life in District 3, region 22 of Tehran. The present study is descriptive-analytical in terms of purpose, application and method. Descriptive statistics, one-sample t-test and Spearman correlation in SPSS software were used to achieve the goals and answer the questions. The results show that the quality in the low density pattern with an average of 3.26 compared to other patterns is acceptable. One of the most important results of Spearman test was the correlation of density component with negative quality of life (r = -0.83) and it was proved that with increasing density, quality of life decreases.

    Keywords: Density patterns, vertical development, Housing, Quality of Life, Tehran Metropolis
  • Elahe Pishgar, Alireza Mohammadi * Pages 106-118
    Rising housing prices have become one of the critical problems in the metropolis of Tehran over the last decade. Therefore, it is necessary to study the changes in prices and the status of the indicators of this sector in order to analyze and select the solutions to this problem. The purpose of this study is to investigate the changes in housing indicators in the metropolis of Tehran during the period 2009 to 2019 Documentary methods was used for data collection. The research approach is descriptive-analytical and the indicators used have been extracted and analyzed from official national statistics over a decade (2009-2019). Descriptive and inferential statistics methods were used to perform the analyzes. Calculation of Pearson correlation coefficient showed that there is a correlation between housing sector indicators and general inflation rate, in which there was a high correlation between price per square meter of land and inflation. The findings of this study show that the sharp rise in prices began in 2013 and peaked in 2019. As a result, numerous reasons, including international sanctions, the lack of appropriate policies, have exacerbated the housing problem. Finally As a result, a number of factors, including international sanctions and a lack of appropriate policies, have exacerbated the housing crisis.
    Keywords: Demographic indicators of housing, economic indicators of housing, physical indicators of housing, Metropolis of Tehran
  • Hossein Yousefi *, Farhad Mohabati, Saeed Shahhosseini, Seyedeh Mahsa Mousavi Reineh, Sedighe Ahmadi Pages 119-126

    In this study, inflation and time value has been taken into account for the economical investigation of the period of return on investment in replacing natural gas water heaters in Tehran residential buildings. First economic analysis was calculated considering all replacing cost by the residents. Second, the calculation was done if the government through the Ministry of Energy pays for all replacing cost. After reviewing of various strategic of replacing natural gas boilers with solar water heaters considering the importance of economic and environmental subjects, replacing by citizens because of the financial problems and a long period of return on investment (12 years) is impossible. On the other hand due to reduction of air pollution and greenhouse gas emissions, especially CO2, and the country's ability to exporting natural gas to neighboring countries, the strategy of subsidize of replacing by the Ministry of Energy has a return on investment (in first year) is much more reasonable.

    Keywords: Solar Water Heater, Economy, Environment, return on investment